Directeur-bestuurder LUX, Pien Houthoff, kondigt vertrek aan

Pien Houthoff stopt dit najaar als directeur-bestuurder van het Nijmeegse arthouse LUX. Dat heeft zij vandaag bekendgemaakt. De afgelopen 7,5 jaar heeft Houthoff belangrijke vernieuwingen doorgevoerd binnen LUX, zowel in de programmering als in de zalen en in de organisatie. Daarnaast heeft LUX in haar bestuursperiode een forse publieksgroei gerealiseerd.

De Raad van Toezicht gaat de komende maanden op zoek naar een opvolger. De Raad respecteert het besluit van Houthoff en spreekt zijn waardering uit voor alles wat zij de afgelopen jaren voor LUX heeft betekend. Voorzitter van de RvT Paul van Buul: “Pien kwam uit eigen gelederen en heeft vanuit haar inhoudelijke kennis en vernieuwingsdrang gebouwd aan een stevige en herkenbare programmering. Veelal met verschillende partners in de stad. Mede daardoor heeft LUX een niet meer weg te denken plek in het Nijmeegse cultuuraanbod verworven. Pien heeft zich met hart en ziel ingezet voor LUX en naast de mooie en diverse programmering gebouwd aan een bevlogen en betrokken organisatie. Pien heeft LUX bovendien goed door de coronaperiode geleid. We danken Pien voor haar leiding en inzet en wensen haar veel succes bij haar verdere carrière.”

Houthoff werkte ruim 16 jaar bij LUX, waarvan de laatste 7,5 jaar als directeur-bestuurder. In 2008 begon ze bij LUX als hoofd van de Filmafdeling en werd vervolgens programmamanager. Zij was in deze periode medeoprichter van onder andere de filmfestivals Go Short en InScience, richtte de educatieafdeling voor filmeducatie en beeldgeletterdheid op (gericht op primair-, voortgezet en mbo- en hoger onderwijs) en was initiatiefnemer van de landelijke Filmhubs en oprichter van Filmhub Oost. Ook was zij een van de initiatiefnemers van de Cultuur Academy in Arnhem en Nijmegen. Houthoff neem dit najaar afscheid van LUX en zal zich daarna oriënteren op een vervolgstap.

Houthoff: “LUX is een prachtige organisatie met een unieke combinatie van film, theater en debat. De afgelopen jaren hebben we steeds vanzelfsprekender de verbinding tussen die disciplines kunnen leggen met prachtige interdisciplinaire en domeinoverstijgende programma’s. Daarmee is LUX niet alleen voor Nijmegen maar ook landelijk onderscheidend. Ook in de verbinding die we leggen tussen kunst en wetenschap dankzij een steeds nauwere samenwerking met de Radboud Universiteit hebben we mooie stappen gezet. En natuurlijk niet te vergeten onze focus op klimaat met het bij ons ontwikkelde kunst voor klimaatfestival Nimma aan Zee. Ik ben enorm trots op het diverse programma-aanbod, maar bovenal op de veerkrachtige organisatie en alle medewerkers en vrijwilligers die dit elke dag weer mogelijk maken. Het is voor mij persoonlijk en voor LUX tijd dat een nieuwe fase aanbreekt, maar ik ga LUX en alle collega’s enorm missen.”

Uitgelicht door LUX

Directeur-bestuurder LUX, Pien Houthoff, kondigt vertrek aan

Save the date: Cinekid 2024

Filmprogramma rondom Powell en Pressburger

Openings- en slotfilm Nederlands Film Festival 2024 binnenkort te zien

Save the date: Festival Jazz International Nijmegen 2024

Programma Vierdaagsefeesten in LUX