Klik op één van de tijden en koop je tickets:
za 08.03
*Dit is een selectie. In de webshop zijn alle beschikbare prijssoorten zichtbaar.
za 08.03
De Afghaanse documentairemaker Najiba Noori maakte niet alleen een liefdevol en intiem portret van haar moeder Hawa, maar toont ook haarfijn hoe de moeizame verbetering van de positie van vrouwen door geopolitiek geweld teniet wordt gedaan. De film volgt het wel en wee van Noori’s familie, die behoort tot de Hazara, een etnische groep die veel heeft geleden onder discriminatie en vervolging.
Hawa werd als dertienjarige uitgehuwelijkt aan haar veel oudere, nu zorgbehoevende man. Ze heeft onafgebroken gestreden om voor haar kinderen een beter lot te bewerkstelligen, en is ondanks het geklaag van haar echtgenoot vastbesloten om te leren lezen en een eigen bedrijfje te starten. Ze ziet dan ook met lede ogen aan hoe de Verenigde Staten een akkoord voorbereiden met de Taliban. Intussen heeft ze ook haar veertienjarige kleindochter Zahra onder haar hoede genomen, die van haar gewelddadige vader is weggelopen.
Wanneer in augustus 2021 de laatste Amerikaanse troepen zich terugtrekken uit Kabul, volgt een bliksemsnelle machtsovername. Najiba’s nichtje moet terug naar het dorp dat ze had ontvlucht, en Najiba zelf heeft vijf minuten om te bedenken of ze met negen kilo bagage en twee harde schijven met filmmateriaal naar Parijs zal vluchten.
1u 24m
Farsi
Debat,
1u 24m
Farsi
Debat
Met dit intieme en liefdevolle portret van haar moeder Hawa toont documentairemaker Najiba Noori hoe de moeizaam verbeterde positie van de vrouw in Afghanistan door geopolitiek geweld teniet wordt gedaan. Na het zien van de film gaan we, onder leiding van moderator Lema Salah, maar vooral ook met elkaar, hierover in gesprek. Dit nagesprek vindt plaats in het voorcafé van LUX, waar je met de inbegrepen consumptiemunt een drankje kunt bestellen aan de bar. We maken gebruik van koptelefoons om zowel gezamenlijk als met tafelgenoten te kunnen napraten.
Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, vragen we met het interdisciplinaire programma HEAR US ROAR aandacht voor de genderongelijkheid in de wereld. We laten onze stem horen en spreken ons uit tegen de verschillende manieren waarop vrouwen wereldwijd en zelfs in Nederland monddood worden gemaakt.
Vrouwen in Afghanistan worden verder gestript van hun vrijheid en waardigheid doordat ze in het openbaar niet meer mogen praten en zingen, maar in onze media blijft het oorverdovend stil. In Congo neemt het geweld tegen vrouwen en meisjes toe, maar we zwijgen. ‘Hysterische’ vrouwen in de Nederlandse politiek worden publieke de mond gesnoerd, maar we spreken ons niet uit. Wereldwijd worden decennia van vooruitgang van gendergelijkheid weggevaagd. Het is tijd voor een daad van verzet. Laat je stem horen en schreeuw, zwijg of zing voor alle vrouwen in de wereld.