Onze maatschappij is van begin tot eind ingericht op consumptie. De hele dag word je met pushberichten, slimme advertenties, kleurrijke verpakkingen, filmpjes en e-mails verleid om te kopen en te consumeren. We zijn eraan verslaafd geraakt. Het comfort, de kleine dopamine hits van de pushnotificaties, onze spullen en het gemak van kopen en consumeren. Ze leiden ons af van de échte waarden van het leven en maken ons op de lange termijn ongezonder en ongelukkiger. Hoe helen we onszelf van het kapitalisme? Hoe breken we los uit deze gouden kooi?
We zitten vast in een economisch systeem die het individuele belang boven het gemeenschappelijke belang zet. Met als gevolg dat we meer grondstoffen verbruiken dan de aarde aankan en dat multimiljardairs rijker worden terwijl honderden miljoenen mensen honger lijden. We hebben nieuwe politieke en economische ideeën nodig. Kunnen we samen de cyclus doorbreken en het systeem radicaal omgooien? Welke alternatieven zijn er? En zijn we bereid onze levensstandaard en comfort op te geven voor een gezondere, gemeenschappelijke en eerlijke wereld?
Tijden de impactweek van Nimma aan zee, van 23 t/m 29 juni, duiken we met podiumvoorstellingen, films, gesprekken en meer dieper in de wereld van het kapitalisme. We laten je zien hoever het kapitalistische systeem ons persoonlijke leven redigeert en hoe we onze verslaving eraan kunnen de baas kunnen worden. Samen verkennen we welke invloed we zelf hebben en hoe we met sociale innovaties, samenwerken en onze verbeeldingskracht de maatschappij anders kunnen vormgeven.
Kom naar Nimma aan zee en breek jezelf los.
Disclaimer: Ook wij zijn onderdeel van het systeem dat we bevragen. We maken gebruik van Meta, serveren vlees en draaien niet op 100% schone energie. Dat is hypocriet. Maar zwijgen uit angst voor imperfectie is medeplichtigheid. We erkennen deze tegenstrijdigheden en weten dat we nog veel te leren en te verbeteren hebben. Door onze blinde vlekken te onderzoeken, het ongemak aan te gaan en een podium te geven aan systeemkritiek, verbeelding en radicale eerlijkheid. Echte verandering begint niet bij perfectie, maar bij de wil om het anders te doen. Stap voor stap. Samen.
De klimaat- en biodiversiteitscrisis is een van de meest veelomvattende crisissen van onze tijd. Deze crisis wordt ook wel de crisis van de verbeelding genoemd; ons onvermogen om ons de gevolgen van de klimaatcrisis voor te stellen. Hiervoor hebben we kunst nodig! Kunst kan onze ingesleten denkpatronen zichtbaar maken en doorbreken. Kunst kan ons raken, kan ontwrichten en mensen in beweging brengen. Kunst kan toekomstscenario’s bieden.
Maar deze crisis staat niet op zichzelf. Het haakt aan veel andere thema’s zoals racisme, ongelijkheid, armoede en migratie. Het is een crisis van systemen. Onder de naam Nimma aan zee creëren en vertonen we jaarrond programma’s en twee impactweken die context en nieuwe perspectieven bieden en onze blik op deze bestaande systemen en patronen doet kantelen. We verbreden én we verdiepen. We leggen onze ambities en idealen voor de toekomst naast de weerbarstigheid van het dagelijks leven.