In gesprek met schrijvers Etienne Ys en Maghalie van der Bunt-George over de geschiedenis en cultuur van het Nederlandse Koninkrijk
Klik op één van de tijden en koop je tickets:
Morgen
*Dit is een selectie. In de webshop zijn alle beschikbare prijssoorten zichtbaar.
In gesprek met schrijvers Etienne Ys en Maghalie van der Bunt-George over de geschiedenis en cultuur van het Nederlandse Koninkrijk
Morgen
In gesprek met schrijvers Etienne Ys en Maghalie van der Bunt-George over de geschiedenis en cultuur van het Nederlandse Koninkrijk
Op dinsdagavond 4 februari presenteren Etienne Ys en Maghalie van der Bunt-George in LUX hun debuten De Barmhartige Staat en Oro is Goud. Aan de hand van de boeken en onder leiding van moderator Jennifer Muntslag gaan we in gesprek over de erfenis van het koloniaal verleden en de geschiedenis en cultuur van het Nederlandse Koninkrijk. Daarnaast geniet je van de prachtige voordrachten van woordkunstenaar Mara Letí, die de romanwerelden in de zaal tot leven brengt.
Dit programma is een samenwerking met Nijmeegse literatuurorganisatie Wintertuin.
1u 30m
1u 30m
Stel je een wereld voor waarin niet West-Europa maar West-Afrika grote delen van het Westelijk halfrond heeft veroverd. Hoe zou de wereld er dan uitzien?
Deze omgekeerde wereld vormt het toneel voor De Barmhartige Staat, de debuutroman van Etienne Ys, oud-premier van de voormalige Nederlandse Antillen. In zijn roman draait Etienne de rollen van onderdrukker en onderdrukten om, met het doel om de gespannen discussie rondom het slavernijverleden open te breken. Wat doet het met onze kijk op het slavernijverleden, en de manier waarop we erover praten, als we het vanuit een omgekeerd perspectief bekijken?
De Barmhartige Staat van Etienne Ys
De Barmhartige Staat is een opzienbarende, meeslepende roman die een wereld schetst waarin niet Europa maar West-Afrika grote delen van het westelijk halfrond veroverde. Op het eiland Botan Po willen de koning en kroonprins progressieve hervormingen doorvoeren die onder andere meer rechten voor de tot slaaf gemaakte witte Europeanen betekenen – maar niet iedereen in de hofhouding wil dit zomaar laten gebeuren.
Maak kennis met Marjanne, die straathonden van Curaçao redt. Lees over de verleiding van kleermaker Domitilio en laat je meeslepen door het ontroerende liefdesverhaal van de Labadó ó di Koprá. En wat doet het portret van slavenhouder Casper van Uytrecht in het paleis van de gouverneur?
De stadsdelen Otrobanda en Punda, met daar tussenin de St. Annabaai, vormen samen het historische centrum van Curaçao en vormen de habitat van de bijzondere personages uit Oro is Goud, de verhalencollectie van Maghalie van der Bunt-George. De verhalen weerspiegelen een onlosmakelijke band tussen de mensen van Curaçao en Nederland, die geworteld is in een gezamenlijk verleden.
Oro is Goud van Maghalie van der Bunt-George
De stadsdelen Otrobanda en Punda, met daar tussenin de St. Annabaai, vormen samen het historische centrum van Curaçao. Nieuw Nederland is van oudsher een immigrantenwijk die aan dit stadscentrum grenst. Deze kleurrijke plaatsen zijn het decor van liefdesverhalen, historische vertellingen en avonturen. Ze vormen de habitat van de bijzondere personages uit dit boek. De verhalen weerspiegelen een onlosmakelijke band tussen de mensen van Curaçao en Nederland, die geworteld is in een gezamenlijk verleden.