Berlage Saxophone Quartet & Dudok Quartet Amsterdam
Klik op één van de tijden en koop je tickets:
Berlage Saxophone Quartet & Dudok Quartet Amsterdam
Berlage Saxophone Quartet & Dudok Quartet Amsterdam
Speciaal voor de unieke combinatie van saxofoon- en strijkkwartet maakte Max Knigg een betoverende bewerking van Preludes en Images van Debussy. Daarnaast componeerde Knigge speciaal voor dit programma eigen muziek. Kunstenaar Vladimir Grafov, die eerder werkte voor ADE en Holland Festival, schildert met laserlicht. Samen met de poëtische laserfiguren van Grafov wordt de zaal getransformeerd tot een oase van (klank)kleur, beweging en licht. Een must-see voor liefhebbers van zowel klassieke muziek als visuele kunst.
De vernieuwende interpretatie van Knigge wordt aangevuld met door hem zelf gecomponeerde Interludes waarbij hij gebruikt maakt van de verschillende bezettingen en klankkleuren die het octet biedt. De visuele kunst van Vladimir Grafov geeft met scherpe contouren een hedendaagse tegenkleur aan de klassieke klankkleuren van Debussy.
Het Berlage Saxophone Quartet en Het Dudok Quartet Amsterdam behoren tot de gevestigde namen binnen de klassieke muziekwereld en ook internationaal zijn ze graag geziene gasten. Ze staan bekend om hun veelzijdige en gedurfde werk waarin ze op zoek gaan naar nieuwe dwarsverbanden binnen de muziek.
compositie: Debussy & Knigge (nieuw werk) | arrangementen: Max Knigge | lichtkunst: Vladimir Grafov | Dudok Quartet Amsterdam: eerste viool: Judith van Driel, tweede viool: Marleen Wester, altviool: Marie-Louise de Jong, cello: David Faber | Berlage Saxophone Quartet: sopraansaxofoon: Lars Niederstrasser, altsaxofoon: Peter Vigh, tenorsaxofoon: Juani Palop, baritonsaxofoon: Eva van Grinsven
Muziek,
compositie: Debussy & Knigge (nieuw werk) | arrangementen: Max Knigge | lichtkunst: Vladimir Grafov | Dudok Quartet Amsterdam: eerste viool: Judith van Driel, tweede viool: Marleen Wester, altviool: Marie-Louise de Jong, cello: David Faber | Berlage Saxophone Quartet: sopraansaxofoon: Lars Niederstrasser, altsaxofoon: Peter Vigh, tenorsaxofoon: Juani Palop, baritonsaxofoon: Eva van Grinsven
Muziek
Het Berlage Saxophone Quartet (BSQ) wordt gezien als voorvechter van een nieuwe generatie saxofoonkwartetten die deze discipline binnen de klassieke muziekwereld stevig op de kaart zet. Opvallend is daarbij de unieke combinatie van muzikale diepgang en verfijning, aangevuld met een aansprekende presentatie waarin andere disciplines de muzikale lading versterken.
Het BSQ maakt concerten, voorstellingen en videoclips waarin ze onder anderen samenwerken met schrijver – verteller Jan Brokken, muziektheatergroep Via Berlin, lichtkunstenaar van het Blauwe Uur Jurjen Alkema en filmregisseur Sander Burger. Overtuigd van de kwaliteit van het saxofoonkwartet als krachtige en eigentijdse verteller van gelaagde klassieke muziek, speelt het BSQ muziek.
Het Dudok Quartet Amsterdam zet zichzelf op de kaart als een van de meest creatieve en veelzijdige kwartetten van zijn generatie. Met als missie “sharing the heart of music” stelt het Dudok Quartet unieke en eclectische programma’s samen, waarmee het op nieuwe en inventieve manieren zijn publiek weet te bereiken. Het kwartet is constant op zoek naar nieuwe connecties en dwarsverbanden binnen muziek, in een repertoire dat reikt van Ligeti, Sjostakovitsj en Weinberg tot aan Mendelssohn, Mozart en Beethoven.
In het najaar van 2021 verscheen een nieuw album voor het label Rubicon Classics, met daarop de complete werken voor strijkkwartet van Brahms; de eerste uitvoering op onomwonden darmsnaren. The Telegraph riep deze opname uit tot één van de beste albums van het jaar, en noemde het “een wonder, ze onthullen de fijnmazige details van deze stukken met prachtige helderheid”. Dudoks nieuwste album REFLECTIONS, met daarop werken van Sjostakovitsj en Bacewicz, verscheen in oktober 2022.
Vladimir Grafov (1964, Rusland) werkt op het snijvlak van kunst, wetenschap en technologie. Zijn huidige werk richt zich op meeslepende, technologieintensieve kunstwerken en performances. Hij werkt zowel autonoom als samen met musici, artiesten en toneelgezelschappen en combineert een artistieke benadering met wetenschappelijke en technologische expertise om nieuwe vormen van meeslepende ervaringen te creëren.
In 1993 was hij medeoprichter van het kunstcollectief Laboratories of Art Technology, met een focus op artistiek
onderzoek dat gebruikmaakt van geavanceerde technologieën, zoals lasers in interactieve buiteninstallaties, multimediale voorstellingen en theater. Vladimir werkte hierin samen met het Koninklijk Conservatorium, het Dutch Electronic Arts Festival en het Holland Festival.
In 1996 was hij medeoprichter van het Londense kunstcollectief Raylab. Hij produceerde in-en outdoor lasershows, multimediale installaties en interactieve kunstwerken in Londen en op andere locaties in het Verenigd Koninkrijk.
Vanaf 2015 creëert hij binnen- en buitenkunstwerken en installaties met behulp van sensoren, lasertechnologie,
conventionele lichtbronnen en hightechmaterialen. Zijn werken werden getoond op verschillende locaties en festivals,
waaronder TechArt in Rotterdam en Todays Art in Den Haag.
Ook maakte hij licht- en stageontwerpen voor meerdere muzikale optredens en concerten in binnen- en buitenland,
waaronder Musikfestspiele Potsdam, het Moers Festival en het Internationale Muziekfest in Goslar.
Max Knigge (1984) is een veelzijdig musicus: een componist die bekend staat om zijn kleurrijke en avontuurlijke muziek. Een veelgevraagd arrangeur, thuis in verschillende genres, open, meedenkend en altijd nieuwsgierig naar nieuwe muziek. Max studeerde compositie bij Daan Manneke, Wim Henderickx en Willem Jeths in Amsterdam. Zijn stijl is avontuurlijk en gaat uit van de klank: eigenlijk probeert hij voor elk ensemble een eigen kleur te creëren, waarbij nauw wordt samengewerkt met de musici. Hierdoor is Max een veelgevraagd componist en zijn originele
composities worden regelmatig uitgevoerd. Hij schrijft zowel kamermuziek als symfonische composities en maakte de muziek voor verschillende theater- en kindervoorstellingen en ballet. Zijn composities zijn uitgevoerd door o.a. het Radio Filharmonisch Orkest, Nederlands Kamerorkest, Residentie Orkest, LUDWIG, Ballet Orkest, Noord Nederlands Orkest, duo Hochscheid & Van Ruth, FUSE, Amstel Quartet, Dudok Quartet Amsterdam, Ruysdael Quartet, Nobuko Imai en Maria Milstein. Max won meerdere prijzen, waaronder de tweede prijs van het NOG Jonge Componisten Concours voor zijn orkestwerk Nazomer. En de eerste prijs van het Ricciotti Arrangeer Concours. Dat markeerde het begin van zijn werk als arrangeur.