Kansenongelijkheid in het onderwijs komt door sociale en culturele factoren, maar scholen en leraren kunnen dit aanpakken.
Klik op één van de tijden en koop je tickets:
ma 10.03
Kansenongelijkheid in het onderwijs komt door sociale en culturele factoren, maar scholen en leraren kunnen dit aanpakken.
ma 10.03
Kansenongelijkheid in het onderwijs komt door sociale en culturele factoren, maar scholen en leraren kunnen dit aanpakken.
Niet elk kind in de klas heeft dezelfde kansen. Welke factoren spelen een rol bij kansenongelijkheid in het onderwijs? Wat kunnen scholen en leraren doen om hun leerlingen gelijke kansen te bieden? En wat zijn de gevolgen van kansenongelijkheid in het onderwijs voor onze samenleving? Kom kijken naar de film Favoriten en luister na afloop naar onderwijswetenschapper Eddie Denessen over kansenongelijkheid in het onderwijs.
Dit programma organiseren we in samenwerking met Radboud Reflects
De documentaire Favoriten (2024) gaat over een basisschoolklas in de Weense wijk Favoriten. De leerlingen komen uit de meest uiteenlopende landen, en brengen elk hun eigen culturele bagage mee. Maar hoe verschillend de kinderen ook zijn, één ding hebben ze gemeen: ze doen hun uiterste best om Duits te leren, net als de ruim 60% andere kinderen op Weense basisscholen die Duits niet als moedertaal hebben.
Juf Ilkay Idiskut doet er alles aan om haar 25 leerlingen kansen te bieden die ze anders niet zouden krijgen, bijvoorbeeld omdat hun ouders geen opleiding hebben gevolgd, of omdat de school geen middelen heeft om extra hulp te bieden. De kinderen worstelen met problemen, zowel op school als thuis, maar tonen ook grote kracht, talent en motivatie. De school zelf worstelt met een ernstig tekort aan leraren. De impact daarvan is groot, vooral als juf Idiskut met zwangerschapsverlof moet, zonder dat er een vervanger is.
3u 0m
Debat, Documentaire,
3u 0m
Debat, Documentaire
Favoriten geeft een bijzonder inkijkje in het dagelijks leven van leerlingen en hun leerkracht in een kwetsbare wijk. De problemen waar ze mee worstelen maakt dat deze leerlingen minder kansen hebben dan leeftijdsgenoten zonder deze problemen. Het verhaal van deze Weense schoolklas werpt de vraag op hoe het ervoor staat met kansengelijkheid in Nederland. Hoe goed doet Nederland het als het gaat om kansengelijkheid? Welke factoren spelen een rol in het ontstaan van kansenongelijkheid? Hoe kunnen we deze ongelijkheid verminderen? En wie is daarvoor verantwoordelijk?
Bekijk na een korte kijkwijzer door onderwijswetenschapper Eddie Denessen de documentaire Favoriten en sluit na afloop aan bij het gesprek over kansenongelijkheid in het Nederlandse onderwijs. Kom kijken en luisteren en stel je vragen!
Eddie Denessen is onderwijswetenschapper en hoogleraar bij het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit. Hij is gespecialiseerd in diverse onderzoeksgebieden die raken aan kansenongelijkheid in het onderwijs. Hij legt in zijn onderzoek nadruk op de maatschappelijke gevolgen van het onderwijs.